OVER ATELIER CONSOMMÉ
Folkert
van de Zande
“Alles wat we vroeger niet mochten, lijkt op latere leeftijd juist onweerstaanbaar. Hoe vaak kregen we als kind wel niet te horen dat we niet met ons eten mochten spelen? Mijn moeder noemde dat ‘vies kadetten’.
Misschien een erg late vorm van puberen, maar tegenwoordig doe ik niets liever dan met eten spelen. Spelen om iets lekkers te creëren, iets moois vorm te geven, nieuwe smaken te (her)ontdekken en verhalen te vertellen.
Eten is zoveel meer dan alleen voeding. Het brengt vreugde, verbindt mensen en wakkert creativiteit aan. Koken draait niet alleen om de maag vullen, maar ook om het hart en de geest te raken. Tegenwoordig zien we eten vooral als een manier om elkaar te ontmoeten. We vinden elkaar rond de tafel, want brood breek je samen.
Voor mij gaat eten verder dan dat: het is niet alleen een middel tot verbinding, maar ook een kunstvorm die mensen en ideeën bijeenbrengt.
Waar vies kadetten allemaal wel niet goed voor is.”
Annemieke
de Nijs
“Eten wordt te vaak primair geassocieerd met de hedonistische consumptiecultuur (ik doe daar zelf als consument en als cateraar overigens aan mee - je kan je er nou eenmaal heerlijk mee laten gaan), terwijl het zich juist ook goed leent als gespreksleider voor wezenlijke zaken.
Eten linkt ons (misschien omdat het voor de moderne in veiligheid levende mens nog één van de weinige dingen is die net als wc- en slaapkameractiviteiten als een soort dierlijke roep móét) met onze plaats in de natuur. Het is iets heel echts, iets concreets, in een tijd waarin en op een plek waar we ons heel veel bezighouden met het rondpompen van woorden door een door onszelf bedacht systeem. Bovendien zijn weinig zaken zo verbonden met religie, (familie)geschiedenis, tijdsgeest, politiek en economie en zo geliefd en controversieel tegelijk. Eten is daarmee voor mij het uitgelezen medium om boodschappen over te brengen en mensen aan het denken te zetten. Als discussiepunt. En als verbinder.
Want het is lekker joh, oh man, wat is het lekker ook.”